Waggoner & Ball Logo

Brother Martin Meyer Science & Math Building

A math and science building a part of a larger master plan designed to integrate existing and new buildings into a cohesive campus evolves over three decades to accommodate growth and technology.

Brother Martin High School commissioned Waggonner
& Ball to develop a master plan for the campus of this
historic Catholic school in the Gentilly neighborhood
of New Orleans. This plan envisioned renovation of
existing buildings as well as three new buildings to
add classrooms, laboratories, a library, specialized
training and instructional areas, a large multipurpose
room and a chapel, as well as reconfiguration of athletic
fields and facilities.

More than simply providing new program spaces, the plan is conceived to create a new overall sense of place and campus. Organized along a historic faubourg (French colonial suburb) boundary line, the master plan uses inherent site geometry along a diagonal line to pull the L-shaped school parcel together.
This line also provides a view corridor across the campus
that visually connects the school buildings and outdoor
spaces, making wayfinding easier.

The ongoing Master Plan began in 1995 with the
commission of the Ridgley Fine Arts and Athletics Center. Over the three decades that Waggonner & Ball has worked with Brother Martin High School, the master plan has evolved to accommodate the changing needs of the school. New buildings such as the Meyer Science and Math Center and Branton Chapel have helped define the outdoor spaces of the campus, while ongoing renovation work to the main campus building accommodates the school’s expanding programs.

A range of strategic renovations improve the existing
campus by accommodating new learning spaces and
technology. The original library was moved to a central
location in the classroom building, which affords more
natural light and work spaces. The original location
of the library was converted into a large kitchen and
serving area, with custom skylights and upgraded
audiovisual technology. Landscaping includes new
pervious paved seating areas with shade trees. Future
projects include upgrades to the existing gymnasium.


Client

Brother Martin High School

Year

2008

Project Area

32.100 SF

Awards

AIA Louisiana Merit Award

AIA New Orleans Merit Award

New Orleans Magazine: “Best of New Local Architecture”