Waggonner and ball logotype black
Waggonner and ball logotype white
Vertical front exterior web 1000 0x268x1080x721 q85

Lambeth House Wellness Center

Waggonner and ball logotype black

Lambeth House Wellness Center

A new nursing and wellness center on the Mississippi River provides a well-considered residential model above needed amenities for an existing retirement community.

This new 3-level wellness and nursing center for Lambeth House, a retirement community in New Orleans’ University neighborhood, adjoins an existing 12 story residential tower and features 56 private, skilled nursing rooms, each with its own bath. Two 14-bed wings are joined on each of the upper two floors to a shared community center that houses living, dining and activity rooms with a nurse’s station and offices at its core. The ground level, which supports the active members of the community, contains a spa, a non-denominational chapel, an art room, a café, fitness and exercise facilities, and locker rooms. A 75 ft long, three lane salt water pool is housed in a separate one story structure that is connected to the Center by a meditation garden.

The challenge here was designing a long narrow building, with good daylighting and views for the residents, on a north-south axis in New Orleans’ punishingly hot climate. The building’s principal facades had to face due east and west which are difficult exposures for living spaces. Picking up on the proportions of nineteenth century double-galleried houses, a series of zinc-clad bays were cantilevered off the upper two resident floors allowing for small picture windows facing the hot exposures while opening up the resident rooms to larger expanses of glass to the north and south between the bay facade and main body of the building. These elements form important in-between spaces for the residents, imparting the feeling of being outside the building but also part of the larger community.

Overall exterior web 800 0x114x2772x1850 q85
Back exterior web 800 0x31x1497x999 q85
Flat on of pool from drive web 800 0x0x2245x1499 q85
04 lambeth house interior reception lobby 800 0x24x798x533 q85
12 natatorium pool lambeth house new orleans 800 0x7x798x533 q85
09 lambeth house nurses station 800 0x5x798x532 q85
Courtyard web 800 0x867x2079x1388 q85
10 resident rooms lambeth house 800 0x40x798x533 q85
29 lambeth house final site plan second floor rendering 1200 0x0x796x543 q85
15 lambeth house wall section study rendering 1200 0x0x683x800 q85
16 lambeth house short wall section study rendering 1200 0x0x795x585 q85
22 lambeth house 3d model view of interior unit axon rendering 1200 0x0x795x506 q85

A key challenge in designing this long narrow building was to provide residents with good daylighting and views on a north-south axis in New Orleans’ punishing climate. The building’s principal facades had to face due east and west which are difficult exposures for living spaces. Picking up on the proportions of nineteenth century double-galleried houses, a series of zinc-clad bays were cantilevered off the upper two resident floors allowing for small picture windows facing the hot exposures while opening up the resident rooms to larger expanses of glass to the north and south between the bay facade and main body of the building. These elements form important in-between spaces for the residents, imparting the feeling of being outside the building but also part of the larger community.