Waggonner and ball logotype black
Waggonner and ball logotype white
09 isidore newman green trees classroom gables exterior 1000 0x0x800x537 q85

Green Trees

Waggonner and ball logotype black

Green Trees

A safe and welcoming center for early childhood education with a strong sense of place.

The Early Childhood Village at Isidore Newman School is conceived as a streetscape of connected A-frame forms, a modern interpretation of vernacular shotgun-style architecture that blends seamlessly into the neighborhood’s historic fabric. To stimulate curiosity and collaboration in a safe learning environment, the new building is formed around a protected interior play yard and experienced as a village of individual and communal spaces linked by an outdoor covered porch and breezeway. The design employs a series of sustainable practices demonstrating environmental stewardship to the students and the community. Housing the PK-12 campus’ youngest population, interior spaces are designed to be warm and welcoming extensions of a child’s home, with a clear point of entry and orientation, and child-sized furniture and fixtures throughout. Open and airy with high ceilings, the classrooms provide natural light and ventilation, a series of framed views into the garden, and a direct interface between inside and outside.

08 isidore newman green trees breezeway entry 800 0x4x800x532 q85
05 newman green trees early childhood center breezeway skylight 800 0x2x800x532 q85
Porch looking north 800 0x56x2727x1816 q85
Gables east side 800 0x0x2776x1850 q85
01 main entry dusk 800 0x34x800x532 q85
Entry clerestory 800 0x208x2776x1850 q85
12 isidore newman green trees early childhood center hand drawing sketch diagram of inspiration 1200 0x180x2401x1849 q85
Floor plan a201 01 1200 0x157x11552x7688 q85
20 isidore newman green trees section prespective 3d model main entry 1200 18x0x782x522 q85
21 isidore newman green trees early childhood center section perspective classroom 1200 9x0x782x522 q85

Green Trees’ curriculum is based on Reggio-Emilia principles and is designed to stimulate children through collaboration, community and constant learning. The center reads on the exterior as a streetscape of distinct architectural forms that represent individuals and is legible on the interior as a village center or town green that represents and reinforces a sense of community.