Waggonner and ball logotype black
Waggonner and ball logotype white
01 greater new orleans foun dation view from east 1000 0x0x798x533 q85

Center for Philanthropy

Waggonner and ball logotype black

Center for Philanthropy

Completing the circle.

This new headquarters for a local philanthropic foundation heals a scar on an important public space. As an exercise in emulating the values of the nonprofit that calls it home, the building is transparent, welcoming, and expressed in a restrained form and vocabulary that respects its historic context. The building presents an unusually large face to the street in an effort to give a relatively small program area the scale and presence appropriate for a civic institution. The result is an exceptionally thin building with maximum street presence, plentiful natural daylight, and ground-level views through public spaces to a lush courtyard beyond.

01 greater new orleans foun dation view from east 800 0x0x798x533 q85
The facade is expressed as a stacked collage of different sized brick panels on curved cast stone string courses.
02 greater new orleans foundation east facing side 800 0x0x799x533 q85
09 greater new orleans foundation west exterior from howard 800 0x0x799x533 q85
06 greater new orleans foundation porch balcony facing lee circle 800 0x36x800x533 q85
04 greater new orleans foundation lobby looking down 800 0x49x800x533 q85
171024 0078 800 0x16x3600x2397 q85
171024 0308 800 0x0x3592x2400 q85
Office 3rd floor 800 0x126x5556x3700 q85
Entergy 800 0x0x5556x3700 q85
Small conference room 800 0x341x5556x3700 q85
  • Sector
    Civic
  • Year
    2014
  • Themes
    Public Space, Stormwater Management, Materiality
Site plan a102 1 new buff cad landscape bw 1200 387x498x7106x4737 q85
24 gnof rendering through lobby section perspective 1200 13x0x782x522 q85
1201 site plan 01 1200 0x1143x7084x4716 q85
Gnof water storage concept design 1200 0x154x4219x2813 q85

The building is expressed as two linked masses that correspond to the programs within. A civic half - with a public lecture space and a learning lab to incubate non-profit organizations - is articulated by a series of cast stone and brick piers that populate the façade and provide shading for the southeast exposure on the Circle while imparting a strong civic presence. An egalitarian entry is achieved by a gently sloping loggia that curves from the corner of St. Charles Avenue toward a raised, sheltered entry. At the third level, above a double-height meeting room, is an outdoor gallery supported by cast stone piers with sweeping views over the city.

 Water stored on site is used for irrigation and to recharge the groundwater, limiting the risk of street flooding, subsidence, and seasonal swell-shrink cycles in New Orleans’s weak clay soils. Designed in close collaboration with CARBO Landscape Architecture, the tiered rain gardens, under-terrace cisterns, an open demonstration cistern, permeable paving, and native plant materials all make up an integrated display of best practices in urban water management.